Wat zijn de voordelen van klapschaatsen?

Zandstra Ving Klapschaats

Zandstra Clicknoor Combi B

 

Het ouderwetse winterweer heeft het land betreden. Dit betekent dat er naar alle waarschijnlijkheid weer lange afstanden geschaatst kunnen gaan worden. Voor de langere afstanden wordt er vaak een Noor gebruikt. Echter zijn er enkele verschillen tussen de Noor schaatsen, zo zijn er traditionele schaatsen en specifieke klapschaatsen op de markt te verkrijgen. Maar wat is nu het verschil tussen een vaste schaats en een klapschaats? En Wat zijn dan de voordelen van een klapschaats?

Het verschil in schoenen

De schoenen van zowel een klapschaats als traditionele schaats zijn nagenoeg gelijk. Zo zijn beide schoenen doorontwikkeld om langere afstanden te schaatsen. In tegenstelling tot hockeyschaatsen hebben Noren nagenoeg altijd een stel veters om deze strak aan de voeten vast te maken.

Nu weer even terugkomend op het verschil tussen klapschaatsen en de vaste schaatsen. In een klapschaats zit meer techniek. Hierdoor is de schaats vaan een flink stuk duurder dan de vaste schaatsen. Deze doorontwikkelde techniek komt voornamelijk terug in een harder ijzer en een betere pasvorm van de schoen.

Natuurlijk zijn er ook vaste schaatsen van het hoogste segment. Neem bijvoorbeeld de Viking Marathon Mid schaats. Dit is een schaats voorzien van een extreem hard ijzer en lederen schoen. De schoen is verder voorzien van een voorgevormd voetbed. Dit alles maakt deze schaats ideaal voor de langere afstanden op natuurijs.

Snel door de bochten heen

Het zichtbare verschil tussen een klapschaats en een traditionele schaats. Heeft als nut dat de slag van de schaatser wordt verlengd. Door een langere slag kan er een hogere snelheid worden behaald. Vooral in de bochten heeft de klapschaats een aanzienlijk voordeel.

Alleen wanneer het ijs voorzien is van vele scheuren, kan de klapschaats enkele nadelen hebben. Zo blijven de klapschaatsen langer hangen in een scheur, waardoor je sneller ten val komt. Een vaste schaats zal meteen met het lichaam meegaan wanneer je de schaats uit de scheur wilt trekken. Zo heeft iedere schaats verschillende eigenschappen. Bedenk daarom vooraf goed op wat voor ijs je het vaakste gaat schaatsen.

viking Unlimited lage comfort noor
Koop hier jouw Viking Schaatsen!

Viking Marathon Mid Schaats

Zandstra Ving Klapschaats