Wat is het verschil tussen een hockeyschaats en een Noren?

Wat is het verschil tussen een hockeyschaats en een Noren

De vooruitzichten voor komende weken zien er voor de schaatsliefhebber erg goed uit. De weersvoorspellingen geven aan dat er binnen afzienbare tijd geschaatst kan worden op natuurijs. Waarschijnlijk ben jij als lezer van dit blog nog aan het oriënteren naar een paar nieuwe schaatsen. Dat komt mooi uit want in dit blog leggen wij jou de verschillen tussen een hockeyschaats en Noren uit.

Lange afstanden en snelheid

Het is een lange tijd geleden dat de Elfstedentocht heeft kunnen plaatsvinden. Maar wellicht heb je vast wel eens beelden gezien van de extreme schaatstocht in Friesland. Tijdens de Elfstedentocht zie je alle schaatsers op een stel Noren schaatsen. Dit alles omdat Noren synoniem staat voor een snelle schaats. Doormiddel van een groter ijzer kan er een langere slag worden gemaakt. Dit heeft hetzelfde effect als een langere hefboom bij bijvoorbeeld een stuk gereedschap. De langere slag zorgt er dan ook voor dat er een grotere druk, met minder kracht, kan worden gezet op het ijs. Het voordeel hiervan is dat er een snellere voorwaartse beweging ontstaat.

Wil je een nog hogere snelheid behalen? Dan zouden klapschaatsen zomaar de beste schaatsen voor jou kunnen zijn. Vooral op een ijsbaan biedt een klapschaats voordelen. Of je een klapschaats op natuur ijs moet gebruik ligt voornamelijk aan het ijs. Zitten er vele scheuren in het ijs? Dan bestaat de kans dat het ijzer van de klapschaats blijft hangen in een scheur.

Lekker spelen met de kinderen op het ijs

Naast Noren zie je op het ijs ook vaak de hockeyschaats terug. Dit is een schaats met een korter ijzer en een hogere schoen. Het voordeel hiervan is dat er gemakkelijker gedraaid en gesprongen kan worden op het ijs. De Hockey schaats is dus een stuk wendbaarder dan de snelle Noren.

Wat zijn de verschillen in prijs?

Nijdam IjsHockey-schaatsen- 3 gespen zwart rood

Van zowel Noren als Hockeyschaatsen zijn te verkrijgen in schaatsen van enkele honderden euro’s. Echter is er in het lagere segment, voor hobbyist, een groter verschil te zien in de prijzen. Zo zijn de veel voorkomende Viking Unlimeted schaatsen te verkrijgen vanaf €150,- en een simpele hockeyschaats al vanaf zo’n €60,-. De schaatsen kan je online kopen maar ook vlakbij Papendrecht kan je schaatsen kopen.

Dit prijsverschil is te verklaren in de ontwikkeling en kwaliteit van de schaatsen. Zo wilt iemand die voor Noren kiest gemakkelijk enkele uren kunnen schaatsen. Hierdoor heeft de fabrikant een harder ijzer moeten ontwikkelen/produceren. Ook de schoen van een Noor is heeft een veel betere pasvorm.