Wat Is Het Beste Kinderzitje Voor De Fiets?

kinderzitjes-voor-de-fiets-kinderstoel

Op de markt zijn er vele verschillende soorten kinderzitjes. Maar welk kinderzitje in het beste? En waarop moet je letten bij het kopen van een kwalitatief kinderzitje? Daarover vertellen wij jou graag meer. Je wilt immers niet dat je jouw kind verliest tijdens het fietsen. In deze blog behandelen wij verschillende kinderzitjes voor voorop en achterop de fiets. Verder weet he welke accessoires je zou kunnen kopen en wat het nut van deze accessoires is.

Kinderzitjes voorop de fiets

Wanneer je een kinderzitje voor voorop de fiets koopt is het belangrijk om goed op de bevestiging te letten. Hiermee bedoelen wij een aantal verschillende dingen. Zo past niet ieder kinderzitje op iedere fiets. Dit heeft weer te maken met het balhoofd van de fiets. Tegenwoordig hebben vele fietsen een oversized balhoofd. Bij deze fietsen kan je het stuur vaak wat makkelijker verzetten met een verstelbare stuurpen. Deze oversized balhoofden zijn in omtrek dikker dan een traditioneel balhoofd. Het kan dus zomaar zijn dat jouw kinderzitje enkel geschikt is voor een traditioneel balhoofd. Maar niet getreurd. In de meeste gevallen is het ook gewoon mogelijk om een andere bevestingsset te kopen. Ook is heel soms het mogelijk dat de bevestingsset omgebouwd kan worden.

Een stevige bevestiging van ijzer

bevestiging-bobike-kinderzitjeVeruit het belangrijkste is om op de bevestiging van het kinderzitje te letten. Vooral wanneer het een om een kinderzitje voor voorop de fiets gaat. Deze hangen namelijk aan de fiets. Wanneer de bevestiging dus niet goed is kan deze zomaar afbreken. Met alle gevolgen van dien. Je wilt je kind niet verliezen tijdens het fietsen. Daarom raden wij ten strengste aan om enkel een kinderzitje voorop de fiets te gebruiken dat gebruik maakt van een ijzeren bevestiging. Misschien denk jij nu als lezen “ja dat is logisch”. Maar geloof ons er zijn kinderzitjes op de markt die gebruik maken van een kunststof kliksysteem om het kinderzitje te bevestigen aan de fiets.

Wanneer dit kunststof nieuw is zal dit prima werken. Maar kunststof is nooit zo sterk als ijzer. Ook al weegt jouw kind maar een paar kilo. Dan kan het kunststof al breken bij het fietsen over een hobbelige weg. Vooral na verloop van tijd wordt het kunststof steeds slechter van kwaliteit en heeft het eerder de neiging om af te breken. Zelf hebben wij dit ook wel eens bij het demonteren van oudere jasbeschermers. Deze kunnen zonder al te veel kracht er op uit te oefenen breken. Dit gebeurd vooral wanneer de fiets enkele jaren oud is.

Accessoires voor het kinderzitje op de fiets

Standaard wordt enkel het fietsstoeltje met de bevestigingsset geleverd. Echter is het zeer zeker aan te raden om verschillende accessoires aan te schaffen. Met name een windscherm is geen overbodige luxe. zo voorkom je dat jouw kind telkens verkouden of ziek wordt door de rijwind. Ook zijn er verschillende stuurtjes en slaaprollen verkrijgbaar. Dit kan dan weer net zo fijn zijn tijdens het fietsen. Zo heeft het kind een zacht kussentje mocht het in slaapvallen. Bij de meeste kinderzitjes zijn de accessoires snel en gemakkelijk toe te voegen. Je hoeft dus niet altijd met een heel windscherm te fietsen.

Het oude en vertrouwde kinderzitje van Bobike

Een van de kinderzitjes die al langere tijd op de markt is zijn de kinderzitjes van Bobike. Het zal zo maar kunnen zijn dat dit zitje bij een familielid al enkele jaren ligt weg te stoffen op een zolder. Het stoeltje kan enigszins wat verkleurd zijn. Maar is zeker nog veilig. Dit komt door het ijzeren frame waarmee Bobike al jaar en dag werkt. De Bobike kinderzitjes voor voorop de fiets worden standaard geleverd met een bevestigignset voor een traditioneel balhoofd. Heeft jouw fiets een a-head stuurpen? Dan heb je een andere bevestigingsset.

Een kinderzitje dat op slot kan

Naast Bobike zijn er ook vele andere merken die goede kwalitatieve en veilige kinderzitjes leveren. Dan hebben wij het over merken zoals Yepp en Thule. Deze kinderzitjes hebben enkele kleine verschillen vergeleken met het kinderzitje dat van Bobike is. Zo kunnen de kinderzitjes van Yepp en Thule op slot gezet worden. Op deze manier kunnen de kinderzitjes niet gestolen worden. Het kinderzitje van Bobike wordt vastgezet met een splitpen.

Een ander verschil is dat de kinderzitjes gemaakt zijn van verschillende materialen. De Bobike is gemaakt van een stevig kunststof om een ijzeren behuizing. De Yepp is gemaakt van een zachter materiaal en zit voor jouw kind het meest comfortabel. Dan blijft het kinderzitje van Thule nog over. Deze is gemaakt van een bij elkaar gedrukt schuim. Dit schuim heeft enigszins een reducerende werking van hobbels in het wegdek.

Een kinderzitje voor achterop de fiets

Goed-kinderzitje-fietsNaast alle voorzitjes zijn er ook verschillende achterzitjes voor op de fiets. Deze kinderzitjes worden veel al gebruikt als het kind wat groter en ouder is. Laten we zeggen vanaf 4 jaar tot en met 7 jaar. Let wel op dat het kind dat achterop de fiets meegaat niet zwaarder is dan de bagagedrager mag hebben. In de meeste gevallen is dit 25 kilogram. Verder zijn er enkele verschillen tussen de montage van de kinderzitjes. Zo is het ene kinderzitje gemakkelijker van de fiets af te halen dan het andere kinderzitje. Dit zou makkelijk kunnen zijn wanneer er af en toe ook fietstassen op de fiets gemonteerd moeten worden. Moet je nog een fiets kopen? Dan is het handig om erop te letten dat de bagagedrager geschikt is voor het MIK-systeem. Op deze manier kan je snel en gemakkelijk een fietstas (de)monteren. Dit dan natuurlijk wel in combinatie met een kinderzitje dat er in zijn geheel vanaf gaat.

Verder zijn de kinderzitjes voor achterop de fiets te verdelen in twee categorieën. De wel bekende kinderzitjes voor kinderen vanaf 3 jaar en de junior zitjes. Deze junior kinderzitjes zijn geschikt voor een kind van ongeveer 6 jaar. Bij de traditionele kinderzitjes zit het kind in een kuipje en kan het geen kant op. Bij een junior kinderzitje op de fiets zit het kind veel vrijer. Op deze manier kan het kind dus ook makkelijker uit het stoeltje vallen. Het is dus belangrijk dat het kind stil kan zitten. Als extra bescherming hebben de meeste junior kinderzitjes een riem voor om de middel. Verder worden de meeste junior zitjes geleverd met extra voetensteuntjes. In sommige gevallen zijn deze voetensteunen in te klappen, wanneer deze niet worden gebruikt.

Waarom jasbeschermers te monteren op de fiets

Wij zien het nog iets te vaak dat er geen jasbeschermers op de fiets zitten, waarop een kinderzitje wordt gemonteerd. Ons advies is dan ook om altijd jasbeschermers op de fiets te monteren! Dit juist omdat je wilt voorkomen dat het kind zijn of haar voeten tussen de spaken van het wiel kan steken. De traditionele kinderzitjes voor achterop hebben vaak een grotere constructie waarbij ook al voetplaten aan het kinderzitje vastzitten. Des ondanks deze voetplaten zijn de jasbeschermers alsnog aan te raden. Want het is beter voorkomen dan genezen.

Vooral wanneer je gebruik maakt van een junior zitje zijn jasbeschermers onmisbaar. De voeten van het kind worden namelijk niet meer vastgemaakt met riempjes. Het is dus veel gemakkelijker om van de voetensteuntjes af te schieten, bij bijvoorbeeld een drempel.

Welk kinderzitje kan op mijn elektrische fiets?

kinderzitje-achter-fietsstoeltje-bagagedrager

Vroeger had je nog al eens een probleem wanneer je een kinderzitje op een elektrische fiets wilde plaatsen. De accu en de bagagedrager waren namelijk niet geschikt om een kinderzitje te monteren. De beugels van het kinderzitje drukte namelijk vaak de accu kapot. Maar tegenwoordig is het bijna altijd mogelijk om een kinderzitje op een elektrische fiets te monteren. De bagagedragers zijn namelijk van een bredere constructie gemaakt. En ook steeds vaker zien wij dat de accu van een elektrische fiets in het frame verwerkt zit.

Voor een zitje dat voorop de elektrische fiets moet kan je het beste letten op wel bekende a-head stuurpen en de daarbij behorende bevestigingsset. Wanneer de accu in het frame zit kan het zijn dat de voetsteuntjes tegen het frame aankomen wanneer je een bocht maakt. En als kabels binnendoor lopen kan het nog een hele klus zijn om een kinderstoeltje goed te monteren. Met heel wat kluswerk komt het 9 van de 10 keer ook wel goed. Maar het kan heel wat extra tijd vragen.

Losse beugel voor achterop de bagagedrager

Naast alle complete kinderzitjes zijn er ook nog losse en simpele oplossingen. Zo is het ook nog steeds mogelijk om een losse beugel op de bagagedrager te monteren. Deze kantelbare beugel is weer plat te klappen wanneer er geen kind achterop de fiets zit. Het nadeel aan deze beugels is dat het kind een harde zit heeft. Maar ook hier is een oplossing voor. Namelijk een zacht kussen dat wordt gemonteerd aan de bagagedrager van de fiets. En om een fietsrit nog veiliger te maken is het aan te raden om voetsteuntjes aan te schaffen. Op deze manier maak je gebruik van het goedkoopste kinderzitje voor de fiets.

Welke kinderzitjes zijn echt af te raden?

Ook zijn er een aantal kinderzitjes die je absoluut niet moet hebben. Dit zijn de kinderzitjes die gebruik maken van een kunststof kliksysteem waarmee de kinderzitjes worden gemonteerd. Dit kunststof breek vroeg of laat af en is niet sterk genoeg. Verder zijn er ook kinderzitjes voor op de bovenbuis van de fiets. Deze kinderzitjes kunnen alleen gemonteerd worden op een herenfiets. Maar desondanks zijn deze kinderzitjes vanwege veiligheidsredenen. Het kind zit namelijk totaal niet vast en zit enkel tussen de armen van de ouder. Nu kan jij als ouder je kind natuurlijk snel vastpakken en goed zetten. Het nadeel hiervan is alleen dat je zelf niet meer in balans bent tijdens het fietsen. Ook zal je als ouder heel erg met wijde benen moeten fietsen. Anders stoot je namelijk constant tegen het kind aan.

Waar veel mensen verder niet aan denken is dat de lak van het frame grote kans heeft om te beschadigen. Zolang het kinderzitje/zadel op de bovenbuis gemonteerd zit zal je dit niet zien. Maar als het goed is moet het kinderzitje ook een keertje van de fiets af. Ook hebben wij nog een laatste en misschien wel belangrijkste nadeel van een kinderzitje dat wordt geklemd op de bovenbuis is dat het kind heel erg makkelijk met de voeten tussen de spaken kan komen. Het is namelijk niet mogelijk om gebruik te maken van jasbeschermers.