Waarop Te Letten Bij Het Kopen Van Een Mountainbike?

Waarop-te-letten-kopen-mountainbike

Er zijn vele verschillende mountainbikes te verkrijgen. Maar waarop moet je nou letten bij het kopen van een nieuwe mountainbike? Dat is voornamelijk afhankelijk van het doeleinde dat je voorogen hebt. Ga je er enkel mee door het dorp fietsen? Dan is een carbon mountainbike wellicht iets te overdreven. Maar ben je van plan om ieder weekend lekker door de bossen te fietsen. Dan kan een carbon mountainbike net dat extra stukje snelheid geven. Natuurlijk zijn er nog vele andere varianten die het verschil maken tussen de verschillende mountainbikes.

Een aluminium of carbon frame?

In de introductie van deze blog hadden wij het al over het frame van de fiets. Zo kan een frame gemaakt zijn van Aluminium, titanium of carbon. Waar titanium nagenoeg nooit gebruikt wordt. Zijn er frames die gemaakt zijn van aluminium in overvloed. Een aluminium frame is makkelijker en goedkoper te produceren dan een carbon frame. Echter heeft aluminium ook zeker een voordeel ten opzichte van een frame dat gemaakt is van carbon. Zo is een frame dat gemaakt is van carbon kwetsbaarder.

Dus ga je de mountainbike enkel gebruiken om in het dorp te fietsen? Dan kan je wellicht beter gebruik maken van een aluminium mountainbike. Want als een carbon mountainbike omvalt kan er zomaar een scheur in het frame zitten. Deze schuur zal er voor zorgen dat de fiets zal gaan kraken en/of breken. Een gescheurd frame wordt dus als onveilig bestempeld.

Maar wat zijn dan de voordelen van een mountainbike die gemaakt is van carbon? Het grootste voordeel zit hem in het gewicht van de fiets. Een fiets die gemaakt is van carbon is vele malen lichter in het gewicht. Dit maakt dat je met een carbon frame merkelijk sneller zal optrekken en makkelijker omhoog zal fietsen. Ook hebben mountainbikes die gemaakt zijn van carbon vaak duurdere onderdelen zoals schakelgroep en voorvork. Maar hierover later meer.

Super goede prijs en kwaliteit of toch een uniekere mountainbike?

In ons assortiment vind je voornamelijk twee verschillende merken wat betreft de mountainbikes. De mountainbikes in ons assortiment zijn van de merken Giant en Bianchi. Waar Giant vooral let op een zo goed mogelijke kwaliteit voor een zo goed mogelijke prijs. Let Bianchi meet op de kleine details en een kleinere productie van de fietsen. Dit verschil in strategie is ook weer terug te leiden naar de omvang van de merken. Giant is wereldwijd één van de grootste fietsen producenten. Naast fietsen voor zichzelf maakt het merk ook nog vele fietsen voor andere (bekende) merken. Giant is super goed in het schalen van de productie. Die zie je ook terug in de sturen en zadels op de mountainbikes. Deze zijn op vele verschillende modellen exact hetzelfde. Wel hecht Giant er veel waarde aan om gebruik te maken van het lichtste aluminum. Dit gewicht zit hem vaak de manier van hoe de aluminium buizen van het frame zijn ontwikkeld. Bianchi maakt net als Giant ook gebruik van lichtgewicht frames. Echter worden er bewust veel minder fietsen geproduceerd. Ook let Bianchi veel meer op de afwerking van de mountainbikes. Zo zal je niet snel het zelfde zadel vinden op verschillende modellen. Heeft de mountainbike een celeste kleurstelling? Dan is de kans groot dat er in het zadel gewerkt is met een celeste kleurstelling.

De verschillende soorten carbon en aluminium

Wel is het belangrijk om te weten dat niet al het carbon exact hetzelfde is. Zo zijn er merken die gebruik maken van een goedkoper carbon. Dit goedkopere carbon is zwaarder in gewicht en minder stijf. Dit resulteert in een mountainbike die minder fijn fietst. In dit geval kan je soms beter een mountainbike kopen die van hoogwaardig aluminium gemaakt is. Ook bij aluminium zit er een verschil tussen de verschillende soorten aluminium. Vaak zie jij als gebruiker hier aan de buitenkant niets van. De fietsen zijn vaak zelfs met een duurdere groepset afgemonteerd en hebben daardoor een goedkope prijs vergeleken met de concurrerende merken. Het grote verschil zit hem dan in het totale gewicht van de mountainbike. Om deze reden is het altijd aan te raden om te verschillende mountainbikes op gewicht met elkaar te vergelijken. Ook is het verstandig om op iedere mountainbike eens een klein stukje te fietsen. Op deze manier kom je er al snel achter of de mountainbike stijf genoeg is.

Het verschil in geometrie van een mountainbike

Ook zit er een groot verschil tussen de geometrie van het frame. Zo is een carbon mountainbike veel geschikter voor extremere fietstochten dan een goedkopere mountainbike die gemaakt is van aluminium. Dit komt mede door de geometrie van het frame. Bij een duurdere mountainbike is het frame een stukje kleiner en steekt de zadelpen er verder uit. De bovenbuis loopt schuiner naar beneden en hierdoor is de fiets veel behendiger in de bochten. Je kunt dus makkelijker “gooien” en “smijten” met de mountainbike. Echter zal iemand die de mountainbike voor recreatieve doeleinden gaat gebruiken bestempelen als te agressief. Dit komt vaak doordat de luxere mountainbikes een lager balhoofd hebben en dus verder naar voren zitten.

Schakelgroepen en montage mogelijkheden voor accessoires

Kopen-mountainbike-aandachtspuntenOok hebben wij het al eerder even kort gehad over de afmontage van de mountainbike. Hiermee bedoelen wij de schakelgroep die op de mountainbike zit. Des te duurder fiets des te beter de schakelgroep. Maar wat is er anders aan een duurdere schakelgroep? Vaak bestaat een simpele schakelgroep uit enkele kettingbladen en zo’n 8 tandwielen achterop. De duurdere schakelgroepen hebben 1 kettingblad en zo’n 11 of 12 tandwielen achter.

Het voordeel van een enkel voorblad is dat er sneller naar een super lichter versnelling geschakeld kan worden. Zo zal het grootste tandwiel bij een luxere schakelgroep ook een stukje groter zijn. Simpel gezegd heb je minder keuze wat betreft de versnelling waarin gefietst wordt. Ook is de fiets lichter in het gewicht en kan er minder misgaan tijdens het schakelen.

Verder zijn er nog enkele grote verschillen tussen een simpelere en een luxere mountainbike. Zo worden de simpelere mountainbikes vaker rondom het huis gebruik of minder intensief in het bos. Deze gebruiksdoeleinden zorgen ervoor dat de fiets ook beschikt over andere mogelijkheden voor accessoires. Zo zijn er bevestigingspunten om een standaard en/of fietsslot te monteren. Een spatbord wordt dan weer bevestigd aan de zadelpen van een mountainbike.

Voordelen van de verschillende wielmaten?

Er zijn mountainbikes met verschillende wielmaten. Maar wat zijn dan de verschillen tussen een grotere en kleinere wielmaat? En wanneer kan je het beste voor een kleinere of grotere wielmaat kiezen? Vroeger hadden de mountainbikes standaard een wielmaat van 26 inch. Dit maakte de mountainbike zeer wendbaar en uitstekend geschikt voor in de bergen. Echter zijn de wielmaten de laatste jaren vergroot. Het voordeel hieraan is dat er per beenomwenteling meer meters worden gemaakt. Het fietsen zal dus sneller en makkelijker gaan. Voor het mountainbiken in Nederland kan je het beste een wielmaat van 29 inch hebben. Dit omdat de mountainbike parkoersen in Nederland geen extreme afdalingen en bochten hebben. Ga je met de mountainbike naar het buitenland? Dan kan je wellicht beter gebruik maken van een fiets met een wielmaat van 27,5 inch. Op deze manier combineer je snelheid en wendbaarheid.

De verschillende verende voorvorken

Verende-voorvork-mountainbike

Een ander belangrijk punt voor intensief gebruik is de verende voorvork. Wanneer je de mountainbike flink vaak zal gebruiken heb je behoeften aan een betere voorvork. Het verschil in deze voorvork vergeleken met een simpelere variant is dat de luxere voorvorkvering werkt op basis van luchtdruk en een simpelere voorvorkvering werkt op basis van veren. Heb je een parkoers met vele hobbels? Dan zal je de luchtdruk in de vering verminderen. Wanneer je een hard parkoers hebt met weinig hobbels zal je de luchtdruk in de voorvorkvering verhogen. Echter pompen vele gebruikers de voorvorkvering maar een enkele keer op. Het meeste comfort is namelijk te halen uit de luchtdruk in de fietsbanden.

Nu lijkt het net of er maar twee verschillende type voorvorken zijn. Maar Eigenlijk zijn er drie verschillende verende voorvorken. Er bestaan namelijk ook voorvorken die werken op basis van een veer maar doormiddel van een locker op slot gezet kunnen worden. Zo voorkom je dat er kracht verloren gaat wanneer je een verharde weg omhoog fietst. De locker kan zichzelf bevinden op de voorvork maar ook op het stuur. Op het stuur is een mooiere oplossing omdat je de voorvork dan tijdens het fietsen zal kunnen vergrendelen.

Wanneer heb je een dubbel geveerde mountainbike nodig?

We hebben het tot nu toe enkel gehad over mountainbikes met een voorvorkvering. Maar zoals je waarschijnlijk al weer zijn er ook mountainbikes met een dubbele vering. Wanneer heb je een dubbel geveerde mountainbike nodig? Het antwoord op deze vraag is eigenlijk simpel. Wanneer je niet naar het hooggebergten gaat zoals de Alpen of de Pyreneeën, dan heb je eigenlijk geen dubbel geveerde mountainbike nodig. Met een goed getrainde techniek en voorvorkvering is een drop-off van enkele meters goed op te vangen. Wanneer je echt hoge drop-offs hebt van 5 meter of meer, dan kan een dubbel geveerde mountainbike pas echt goed tot zijn recht komen.

Dus wanneer je de mountainbike enkel in Nederland gebruikt dan zal een dubbele vering er voor zorgen dat de fiets onnodig zwaarder in het gewicht is en meer kracht verloren gaat tijdens het fietsen. Je wilt namelijk dat de mountainbike zo stijf mogelijk is en alle kracht die geleverd wordt in een voorwaartse beweging wordt omgezet.