Waar te schaatsen in de Alblasserwaard?

Denk je aan schaatsen? Dan denk je aan de Alblasserwaard. Friesland heeft de Elfstedentocht en de Alblasserwaard heeft de Molentocht. Oke, er zit een verschil van zo’n 130 kilometer tussen deze twee schaatstochten. Maar met de molentocht schaats je tussen de historische molens van Kinderdijk. Ben je niet van de lange schaatstochten? Dan zijn er ook nog vele andere opties om te schaatsen in de Alblasserwaard.

De Molentocht schaatsen

Waarschijnlijk heb je wel eens van de Molentocht gehoord. Dit is een schaatstocht die gaat over zo’n 70 kilometer. En wanneer het echt heel erg koud is en goed gevroren heeft. Hoef je in theorie niet eens te klunnen. Toch is het wel aan te bevelen om je schaatsbeschermers mee te nemen. Want door enkele bruggen en de klimaatverandering is de kans groot dat er een klein stukje geklund moet worden. Zal je dit doen zonder beschermers om de ijzers van jou schaats te doen? Dan zullen de schaatsen meteen bot zijun. Het gevolg van botte schaatsen? Een schuivend gevoel en niet tot nauwelijks kunnen afzetten op het ijs.

Het beste kan je in Hardinxveld-Giessendam starten met de Molentocht. Bij schaatsclub Sint-Morritz haal je een stempelkaart en dan stap je het ijs op van de Giessen. Vertrek in oostelijke richting naar Giessenburg en ga daarna door naar Goudriaan. Daar zou je kunnen stoppen bij het Raadhuis voor een kleine pauze. Na de pauze schaats je via Groot-Ammers door naar de historische molens van Kinderdijk. En eenmaal daar is het weer tijd om dezelfde route terug te schaatsen. Ook zullen er links en rechts enkele plaatsen zijn waar je een stempel zou moeten halen. Ook kan je hier een extra pauze zou kunnen houden.

Schaatsen op de Graafstroom

Is het nog niet mogelijk om een hele Molentocht te schaatsen? Of heb je geen zin in al die snelle schaatsers? Dan kan je wellicht beter naar de Graafstroom. Opstappen kan het makkelijkste bij Bleskensgraaf. Wanneer je in westelijke richting vertrekt kan je helemaal tot aan Alblasserdam schaatsen. Ook wanneer je gaat schaatsen op de Graafstroom is het verstandig om de schaatsbeschermers mee te nemen. Want door de enkele bruggen die je zult tegenkomen. Kan het zomaar eens zijn dat je zal moeten klunnen. Wanneer je tot het einde van de Graafstroom schaatst heb je zo’n 10 kilometer op de teller staan.

Sloten in en rondom Sliedrecht

Geen zin om het dorp uit te gaan? Dan zijn er in Sliedrecht vele slootjes waarop geschaatst kan worden. Het voordeel van schaatsen op de kleinere sloten is dat deze sneller bevroren zijn en het menselijke gewicht zouden houden. De wat grotere plas om in Sliedrecht te schaatsen ligt tegen Hardinxveld aan ten zuiden van de Intratuin. Dit is echt een schaatsplek waar je met zowel Hockeyschaatsen als Noren goed uit de voeten kunt. Heb je geen schaatsen? Dan kan je nieuwe schaatsen kopen in Sliedrecht bij Profile Kramer Sliedrecht of Online schaatsen kopen via onze webshop.

De natuurijsbaan van Hardinxveld-Giessendam

Jouw kinderen veilig op pad sturen met enige sociale controle? Dan is de natuurijsbaan in Hardinxveld-Giessendam een uitstekende schaatsplek. Vooral de kleine kantine zorgt voor een hoop gezelligheid. Zo is het mogelijk om even een warme chocolademelk te halen. Vooral op de kinderschaatsen ben je op de natuurijsbaan van Hardinxveld op het juiste adres.

De schaatsbaan in Dordrecht

Ligt er geen natuurijs? Maar wil je toch schaatsen? Dan heeft Dordrecht een indoor schaatsbaan. Deze schaatsbaan is geschikt voor iedereen. Zo zijn er speciale avonden voor de snelle rijders maar kan je ook prima met een kinderfeestje naar de schaatsbaan toe. Zorg er echter wel voor dat je vooraf jouw schaatsen hebt gekocht. Want niets schaatst zo lekker als jouw eigen schaatsen en het huren van schaatsen hoeft niet veel goedkoper te zijn.