Mountainbike voor kinderen?

mountainbike-kinderen

Je ziet het vast wel eens een kind op een mountainbike door de straat fietsen. Maar als je dan opzoek gaat naar een kindermountainbike dan kan je niets vinden of vind je juist te veel. In deze blog geven behandelen wij alle voor- en nadelen van de verschillende mountainbikes. Zo weet jij zeker dat je de beste prijs- en kwaliteitsverhouding kunt kiezen bij jouw wensen. Ben je meer iemand die meer op het uiterlijk van de fiets let? Dan staat onze categorie kinderfietsen vol met verschillende modellen. Net als bij het kopen van een mountainbike voor volwassenen zijn er verschillende aandachtspunten. De aandachtspunten voor het kopen van een mountainbike voor volwassenen gaat voor een groot gedeelte over de afmontage. Terwijl de aandachtpunten van een mountainbike voor kinderen vaak gaat over de geometrie en wielmaat.

Wat voor kindermountainbikes zijn er?

Mountainbike-voor-kinderenZoals beschreven zijn er vele verschillende mountainbikes voor kinderen. Maar er valt niet zo snel te zeggen welke mountainbike nou het beste is. Want wil je enkel dat jouw kind de fiets rondom huis gebruikt, dan zal je hele andere verwachtingen en wensen hebben vergeleken met iemand die af en toe het bos in wilt.

Toch is er één gemeenschappelijke die bij alle fietsen terugkomt. Zorg ervoor dat de fiets die jij koopt voorzien is van onderdelen die gemaakt zijn van een roestvrijstaal of aluminium. Zoals vanzelfsprekend is aluminium een stukje lichter in her gewicht dan staal. Maar wat betreft de levensduur maakt het nagenoeg geen verschil.

Zo heeft een uitgebreide kindermountainbike: schijfremmen, hydraulische schijfremmen, zo’n 10 versnellingen en een lichtgewicht aluminium frame. De simpelere mountainbikes voor kinderen heeft een frame van staal, geen versnellingen, een achteruittraprem en geen vering in de voorvork.

Vanaf welke leeftijden?

Eigenlijk is er niet precies een leeftijd te zeggen wanneer een kind op een mountainbike zou passen. Maar over het algemeen kan zijn er al mountainbikes voor kinderen vanaf 5 jaar. Dit komt dan weer overeen met fietsen met een wielmaat van 20 inch. Dit loopt door tot mountainbikes met een wielmaat van 29 inch. Wanneer je hier weer een leeftijd aan wil koppelen kan je denken aan een leeftijd van ongeveer 12 jaar.

Over het algemeen hebben de meeste mountainbikes een schuine bovenbuis. Deze buis is extra schuin zodat de fiets nog behendiger is in het bos of op een parkoers. Maar bij kinderen heeft de schuine buis nog een groot voordeel. Als kind kan je namelijk sneller op een grotere wielmaat. Hierdoor zal er dus sneller gefietst kunnen worden. Want iedere trap zorgt voor meer meters. Ook voel je minder van hobbels in het wegdek. Het kan namelijk zomaar zijn dat er simpel gezegd over de hobbels heen gereden wordt. Staat het zadel een stuk in de hoogte? Ook dat is bij een mountainbike helemaal geen raar gezicht. Sterker nog het de zadelpen en het zadel mogen er een heel stukje uit staan.

Verschillende soorten remmen

mountainbike-kinderen-remmenNet als bij mountainbikes voor volwassenen zijn er verschillende remsystemen op de fiets. Vaak is dit één op één te koppelen aan de prijs en kwaliteit van de mountainbike. De betere mountainbikes maken gebruik van hydraulische schijfremmen. Dit zijn remmen die volgens het zelfde principe werken als remmen op een auto en motor. Het grote voordeel is dat deze remmen veel beter remmen en niet snel over verhit kunnen raken.

Ook bestaat er een schijfrem die is aangedreven doormiddel van een ijzeren kabel. Dit zie je vaak terug op de goedkopere mountainbikes. Het systeem remt minder goed dan een schijfrem op oliedruk, maar werkt wel zeker goed voor gebruik in Nederland.

Ook zijn er mountainbikes waar gebruik wordt gemaakt van traditionele remblokken die remmen op de rand van de velgen. Dit soort remmen hebben een groot voordeel en nadeel. Het voordeel van velgremmen is dat deze een stuk lichter in het gewicht zijn en het nadeel is dat deze minder goed remmen. Dit zal je vooral merken wanneer je in de regen in het bos fiets of de fiets gaat gebruiken in de bergen. Voor sommige kindermountainbikes wordt er ook gebruik gemaakt van een terugtraprem. Dit zijn echter wel de mountainbikes die ervoor bedoeld zijn om rondom het huis te gebruiken.

Hoeveel versnellingen heeft een kindermountainbike?

Versnellingen-kindermountainbikeOok dit is per fiets weer totaal verschillend. Maar wanneer je een iets door ontwikkelde mountainbike voor kinderen heb dan hebben deze 7 versnellingen. Doordat er vaak een enkel kettingblad voorop de fiets is gemonteerd kan de fietsketting er bijna niet afvallen. Dit is wel zo fijn tijdens het gebruik. Echter is het wel belangrijk om te onthouden dat er doorgetrapt dient te worden tijdens het schakelen. Want wanneer de fietsketting en cassette niet bewegen kan de fietsketting niet naar een ander tandwiel. Wanneer je schakelt tijdens het stilstaan kan dit voor problemen zorgen.

Heb je een kinderfiets voor iets meer dagelijks gebruik dan zullen er 3 versnellingen of helemaal geen versnellingen aanwezig zijn. Deze varianten hebben dan ook weer vaak een terugtraprem waar wij het eerder over hadden.

Waarop te letten bij het kopen van een kindermountainbike?

mountainbike-jongens-kindermountainbike-TornadoOver het algemeen zijn er 5 belangrijke punten om op te letten tijdens het kopen van een kindermountainbike. Wanneer je een extra lange levensduur van de mountainbike wil hebben kan je het beste letten op het materiaal waarvan de mountainbike gemaakt is. Wanneer een mountainbike gemaakt is van aluminium kan je er bijna wel vanuit gaan dat de fabrikant de moeite heeft genomen om roestvrijstaal te gebruiken. De ander punten die belangrijk zijn om op te letten zijn de remmen, versnellingen en de framemaat. Hierbij kan je gebruik maken van het geheugensteuntje dat de gene op de fiets met de tenen van beide voeten net de grond moet kunnen aanraken. Ook is het heel erg belangrijk om de fiets na enkele maanden een servicebeurt te laten geven. Want vooral in het begin gaan alle onderdelen nog wat zetten. De gevolgen hiervan zijn vaak een rammelend balhoofd, slechtere spaakspanning, minder werkende versnellingen en nog veel meer. Zal je dus geen servicebeurt geven aan de fiets wordt de levensduur aanzienlijk verkort en zal het fietsen ook veel minder makkelijk gaan.

Vind je het belangrijk om een fietsslot of spatborden te monteren? Let hier dan op bij het kopen van een kindermountainbike. Niet op iedere fiets kan er namelijk een vast fietsslot gemonteerd worden. In dit geval kan je er natuurlijk voor kiezen om gebruik te maken van een kabelslot. Ook deze zijn met een houder heel netjes vast te zetten op de fiets.

Wil je spatborden monteren op de kindermountainbike? In de meeste gevallen kan dit wel. Maar wanneer de mountainbike klein is kan het monteren van een spatbord nog al een probleem wezen. Maar met de juiste spatborden en inventief werk is er toch vaak wel het één en ander mogelijk.