Wellicht heb je er al eens van gehoord en misschien ook niet. Maar steeds meer fietsen zijn voorzien van een bagagedrager die voorzien is van het MIK-systeem. Maar wat is dat MIK-systeem? En waarom zou je het moeten hebben? Dat alles leggen wij jou uit. Ook leggen wij jou uit hoe je een normale bagagedrager geschikt maakt voor het MIK-systeem.
De verschillende MIK-bagagedragers
Er zijn verschillende uitvoeringen van de MIK-bagagedragers. Echter werken deze bagagedragers allemaal hetzelfde maar het grote verschil is het gewicht dat geladen mag worden op de bagagedrager. Heb je een sportfiets? Dan zal er gekozen zijn voor de lichtere variant van de MIK-bagagedrager. Heb je een elektrische fiets die echt voor het dagelijkse gebruik geschikt is? Dan is de kans heel erg groot dat de fiets beschikt over een MIK HD bagagedrager. Deze MIK HD bagagedrager heeft een maximaal gewicht van 27 kilogram. Dit maakt dat deze bagagedragers beter geschikt zijn voor bijvoorbeeld een kinderzitje. De normale MIK-bagagedrager heeft een maximaal gewicht van 25 kilogram. Dit is al ruim meer dan de 20 kilogram van een traditionele bagagedrager. Maar let goed op want wanneer de fiets beschikt over een zogenaamde zwevende bagagedrager kan het zomaar zijn dat het maximale gewicht 15 kilogram is. Kijk daarom altijd even goed op de bagagedrager wat het maximale gewicht is. Dit staat meestal bovenin de bagagedrager gegrafeerd.
De voordelen van het MIK-systeem
Om de voordelen van het MIK-systeem uit te leggen is het goed om te weten hoe een fietstas en bagagedrager die voor het MIK-systeem geschikt zijn werken. Simpel gezegd heeft de fietstas of mand een MIK-plaat aan de onderkant. Deze MIK-plaat past precies in de MIK-bagagedrager en klikken goed strak in elkaar. Wanneer deze twee in elkaar geklikt zijn is het niet mogelijk om de fietstas van de bagagedrager af te halen zonder dat er een speciale MIK-sleutel wordt gebruikt. Zo ben je er dus van verzekerd dat de fietstas niet bijna niet gestolen kan worden. Een ander groot voordeel aan het MIK-systeem is dat de fietstas super snel van de fiets afgehaald kan worden. Zo hoef je dus niet altijd met hele grote fietstassen op de fiets te zitten.
Een standaard bagagedrager ombouwen tot MIK
Ook is het gewoon mogelijk om een standaard bagagedrager geschikt te maken voor het MIK-systeem. Op deze manier wordt het een heel stuk makkelijker om fietstassen mee te nemen en snel van de fiets af te halen of erop te zetten. Door gebruik te maken van een extra koppelstuk worden is het mogelijk om een MIK-plaat, die onder de fietstas zit, vast te klikken aan de bagagedrager. Een nadeel van het werken met een tussenstuk is dat de gehele bagagedrager enkele centimeters hoger wordt. Wanneer het zadel van de fiets op zijn laagst staat en het frame van de fiets 49 centimeter is kan dit een raar beeld geven. Heb je een fiets met een framemaat van 53 of hoger? Dan zal dit nagenoeg niet opvallen en dus niet storend zijn.
Je fietstas geschikt maken voor het MIK-systeem
Niet iedere fietstas is zomaar geschikt te maken om vast te klikken op een MIK-bagagedrager. Wel is het gewoon mogelijk om deze fietstassen op de traditionele manier vast te maken aan de bagagedrager. Het hoeft dus nooit een probleem te zijn om een fietstas te monteren. Daarnaast is er nog een groot onderscheid te maken tussen fietstassen waarbij er al een MIK-plaat in de fietstas verwerkt zit of fietstassen waarbij de plaat vastgemaakt wordt aan de montagebanden van de fietstas. Dit laatste zal in de meeste gevallen voorkomen. Ben je zeker van plan om gebruik te gaan maken van het MIK-systeem en moet je nog een fietstas kopen? Dan is het belangrijk om erop te letten dat de bevestigingsbanden van de fietstas niet e ver van elkaar zitten. Dit is vaak het geval bij fietstassen met een open bovenkant. De fietstas heeft dan een open bovenkant, zodat de snelbinders dan nog gebruikt kunnen worden. Echter is het sowieso niet mogelijk om de snelbinders te gebruiken wanneer er een MIK-fietstas op de bagagedrager zit gemonteerd. Dit komt doordat een fietstas met het MIK-systeem snel en makkelijk van de fiets af te halen zijn en fietstassen die met bevestigingsbanden wordt gemonteerd vaak permanent op de fiets blijft zitten. Met een MIK-systeem kan je dus snel schakelen tussen de verschillende opties. Terwijl dit normaliter niet mogelijk is.
Kinderzitjes op een MIK-bagagedrager
Vaak krijgen wij de vraag of het mogelijk is om een kinderzitje te monteren op een MIK-bagagedrager. Echter kunnen wij je vertellen dat het juist mogelijk is om een kinderzitje te plaatsen op een MIK-bagagedrager. Sterker nog wanneer je beschikt over een MIK HD bagagedrager mag je meer gewicht vervoeren. Dit heeft ook nog eens als voordeel dat je gemakkelijker een kinderzitje op de bagagedrager kan monteren. Er zijn zelfs kinderzitjes die enkel geschikt zijn voor bagagedragers die geschikt zijn voor MIK. Maar waarop te letten wij het kopen van een kinderzitje voor de fiets.