Hoe fietsendiefstal te voorkomen?

diefstal-fiets-voorkomen

Nu er steeds minder fietsen worden geleverd zien wij het aantal diefstallen van fietsen aanzienlijk toenemen. Ook komt hier nog eens bij kijken dat de gemiddelde aankoopprijs van een fiets de afgelopen jaren flink hoger is geworden. Dit heeft voornamelijk als reden dat er meer elektrische fietsen worden verkocht vergeleken met enkele jaren geleden. Maar hoe bescherm je jouw fiets en kan fietsdiefstal worden voorkomen? Het antwoord is simpel “gewoon goed op slot erop zetten”. Maar hoe zet je jouw fiets goed op slot? Dat gaan wij jou vertellen!

De verschillende soorten fietssloten

Er zijn vele verschillende fietsloten en tussen al deze sloten zitten grote verschillen tussen de veiligheid hiervan. Wanneer je een fiets koopt zit er standaard al een ringslot op gemonteerd. Dit is het slot dat doormiddel van twee inbusbouten is vast gemaakt aan het frame. En dat ervoor zorgt dat het wiel blokkeert doormiddel van een stalen staaf tussen de spaken. Normaliter geldt hier de regel dat hoe duurder de fiets des de beter het ringslot er is dat gemonteerd wordt. Het verschil zit hem dan vaak in de dikte en sterkte van de metalenstaaf. Verder bieden de goede ringsloten voor de fiets de mogelijkheid om gebruik te maken van een insteekslot. Echter raden wij af om een insteekslot te gebruiken. Hier later meer over.

Heb je een transport fiets? Dan zal je waarschijnlijk gebruik maken van een ringslot dat breder is dan gemiddeld. Dit komt doordat de fietsbanden een stuk breder zijn en dichter langs het frame lopen. Om deze reden moet het ringslot een stuk groter en breder zijn. Monteer je toch een standaard fietsenslot op een transport fiets. Dan is de kans groot dat de fiets gaan aanlopen. Naast dat dit zeer vervelend is tijdens het fietsen zorgt het ook nog eens voor slijtage aan de fietsband, velg of spaken.

Een kettingslot of kabelslot

Kabelslot-met-code-en-sleutelsOm snelle fietsdiefstal te voorkomen is een ringslot inderdaad goed genoeg. Maar wil je voorkomen dat de fiets snel in een bus wordt geladen. Dan zal je verdere stappen moeten ondernemen. Een Kettingslot of ringslot is hierbij geen overbodige luxe. Deze sloten stellen jou is staat om de fiets om een paal of aan een rek vast te maken. Dus ook wanneer het ringslot met een loper wordt opengebroken, dan kan de fiets niet worden meegenomen. Een ketting- of kabelslot heeft veelal een afschrikkend effect op fietsendieven, waardoor zij liever een andere fiets zouden proberen te stelen.

Het verschil tussen een kettingslot en kabelslot zit hem erin dat een kabelslot bestaat uit een weefsel van metalendraden en dat een kettingslot bestaat uit dikke en massieve schakels. Een kettingslot is zwaarder om mee te nemen, maar om fietsdiefstal te voorkomen zijn deze sloten wel beter. Een kabelslot heeft weer het voordeel dat deze gemakkelijker mee te nemen is. Dit vaak met een meegeleverde beugel, die wordt gemonteerd op de fiets. Het kabelslot rolt zichzelf op en een kettingslot doet dit niet.

Voordelen van een kettingslot met extra slot

Verder heb je de keuze tussen een slot met sleutels of met een code. Een slot met code zorgt ervoor dat de sleutelbos lichter blijft. Maar het heeft ook een nadeel. Wanneer je het slot door iemand anders laat gebruiken is het moeilijk om de code te onthouden. Verder is het voor iedereen mogelijk om een willekeurige code te proberen. Daarom adviseren wij om een kabelslot te gebruiken met een extra slot.

Goedgekeurd fietsenslot voor verzekering

Sinds 1 mei 2022 is het bij vele fietsverzekeringen zelfs verplicht om de fiets dubbel op slot te zetten. Niet ieder fietsensloten voldoen aan de gestelde eisen. Zo zijn de goedkopere fietssloten van bijvoorbeeld de Hema en Action gemaakt van een zachter staal. Dit zorgt ervoor dat deze sloten veel makkelijker te kraken zijn.

Om deze reden is het ART+ keurmerk in leven geroepen. Fietssloten die voldoen aan ART+ zijn getest en krijgen dit keurmerk pas wanneer het slot gemaakt is van een extra hard staal. Het enige nadeel is dat grote merken zoals Axa en Abus werken met een eigen kenmerk. Bij Axa heet dit “Safety Index”. Wanneer de Safety index 7 of hoger is kan je er vanuit gaan dat het fietsenslot voldoet aan de ART+ richtlijnen. Bij Abus bestaat er een soort gelijk systeem. Alleen wordt het “Securety Level” genoemd. Wanneer dit 5 of hoger is kan je er vanuit gaan dat jouw Abus fietsenslot voldoet aan ART+.

Beste fietssloten voor de Elektrische Fiets

Omdat elektrische fietsen gewild zijn bij fietsendieven wil je deze natuurlijk op de best mogelijke manier op slot zetten. Zoals wij vertelde mag je er vanuit gaan dat de fabrikant gebruik maakt vaan een goed ringslot dat gemaakt is van een dik staal en ART+ gekeurd is. Verder kunnen wij aanraden om een ART+ kettingslot te gebruiken. Deze zijn te verkrijgen in verschillende lengtes en diktes. Maar het aller belangrijkste is dat het extra kettingslot voorzien is van een slot met sleutels. Want een extra kettingslot dat wordt ingestoken in het ringslot wordt sterk afgeraden. Want wanneer een fietsendief met een loper het ringslot openbreekt zal het insteekslot er vanzelf uitvallen.

Fietsloten-ART+