Fietshelm Voor De E-bike

Fietshelmen-e-bike

Steeds meer mensen dragen een fietshelm en vooral op de elektrische fiets is een fietshelm geen overbodige luxe. De fietshelm voor de e-bike reduceert de klap op het hoofd en voorkomt dat er hersenletsel ontstaat. Echter zijn er fietshelmen in vele verschillende maten en varianten. Zo zijn er ook kleine fietshelmen voor kinderen. Maar een fietshelm voor de elektrische fiets beschermt het hoofd nog beter dan een reguliere fietshelm. Het grootste probleem is alleen dat ieder hoofd anders is en recensies over specifieke helmen niet zoveel vertellen. Het beste is daarom om enkele verschillende modellen te passen, zodat je precies de juiste fietshelm voor jouw hoofd kunt kiezen.

Waarop te letten bij het kopen van een fietshelm voor de E-bike?

Ten eerste is het natuurlijk belangrijk dat de helm fijn op het hoofd zit. Wanneer de helm irriteert zal u deze niet vaak dragen. Net als vele fietsers zal u in de zomer vaker op de fiets stappen dan in de winter. Maar om het hoofd niet te laten oververhitten is het aan te raden om een fietshelm te kopen die geschikt is voor de e-bike en is voorzien van enkele ventilatiegaten. Verder is ons persoonlijke advies om een felle kleurstelling te nemen. Op deze manier val je beter op voor het overige verkeer. Ook kunnen wij erg goed begrijpen dat jij geen felle kleur fietshelm wilt kopen. In dit geval kan je het beste gaan voor een neutrale kleurstelling zoals zwart of wit. Deze kleuren passen altijd bij de kleding die je draagt.

Dacht je dat er vele aandachtpunten waren bij het kopen van een elektrische fiets? Heel eerlijk klopt dat ook wel. Om jou meer duidelijkheid te geven over de verschillende elektrische fietsen geven wij jou in ons blog over de verschillende elektrische fietsen uitleg over alle verschillen. Zo weet jij precies waarop je moet letten bij het aanschaffen van een e-bike. Maar ook bij een fietshelm is het belangrijk om op verschillende aandachtpunten te letten. Deze aandachtspunten hebben wij in deze blog punt-voor-punt beschreven en uitgelegd. Zo koop jij enkel een fijne, veilige en goede fietshelm.

Afstellen van een fietshelm

afstellen-fietshelmHet aller belangrijkste aan de fietshelm is het formaat van de schaal. De schaal van de helm is namelijk niet aan te passen. Wanneer de schaal te groot is zal de helm nooit fijn op het hoofd zitten. Ook is er een grote kans dat de helm verkeerd op het hoofd komt te zitten en het hoofd niet goed wordt beschermt tijdens een valpartij. Als geheugensteun kan er gebruikt worden dat er een pink tussen de schaal van de fietshelm en het hoofd moet kunnen. Deze “loze” ruimte biedt mogelijkheid om de klap op het hoofd te reduceren.

Verder is de fietshelm nog verder op maat te maken met behulp van de kinband en draaiknop achter- of bovenop de fietshelm. Wanneer de helm op het hoofd staat is het belangrijk dat u met de ogen net de voorkant van de fietshelm moet kunnen zien. Wanneer dit het geval is kan de draaiknop achterop de fietshelm worden aangedraaid. Dit zorgt ervoor dat het mechanisme tegen het hoofd aan zit. Dit hoeft er dus niet voor te zorgen dat het hoofd wordt afgekneld.

Wanneer dit wel het geval is dient de fietshelm iets losser gedraaid te worden. Doet u dit niet, dan wordt de doorbloeding van de aderen belemmert. Dit kan weer als gevolg hebben dat u pijnen in de nek of schouders krijgt.

Hoe de banden van een helm af te stellen

Agu-e-bike-helmOm de fietshelm nog beter naar het hoofd te stellen dienen de banden op de juiste manier ingesteld te worden. Naast dat dit de veiligheid van de fietshelm verhoogt wordt ook het comfort van de fietshelm verbeterd. En hoe fijner de helm op het hoofd zit, des te eerder u hem op zal zetten.

De kinband moet strak genoeg zitten. Maar er moet nog wel ruimte zijn om te kunnen praten en/of ademen door de mond. Er zijn enkele geheugensteuntjes om te bekijken of de kinband op de juiste manier is afgesteld. Zo moet de band niet over de kin heen geschoven kunnen worden. Ook is een geheugensteun om één vinger tussen de band en de kin te kunnen stoppen.

De schuifjes bij de oren zijn een persoonlijker kwestie. Want hoe hoger deze gezet worden des te vaster de fietshelm voor de e-bike op het hoofd zal staan. Echter kunnen bandjes die te strak langs de oren lopen zorgen voor een snijdend gevoel in de oren. Maar als de schuifjes te laag staan, dan zal de fietshelm te los staan. Zoek daarom een goede middenweg die voor u fijn aanvoelt.

Zonneklep op de fietshelm

fietshelm-e-bike-zonneklepIn tegenstellingen tot fietshelmen die gebruikt worden door wielrenners hebben bijna alle fietshelmen voor de e-bike een kleine zonneklep. Heeft de fietshelm geen zonneklep? Dan is het verstandig om erop te letten dat er een kleine uitsneden in de helm zit. Doormiddel van deze uitsneden is het toch mogelijk om een zonneklep onder de helm te dragen. Heeft u de keuze uit een fietshelm met of zonder een geïntegreerde zonneklep? Dan adviseren wij altijd te gaan voor het model waarbij de zonneklep is geïntegreerd. Een pet of zonneklep die u zelf onder de fietshelm stopt kan ervoor zorgen dat de fietshelm niet meer juist op het hoofd zit. Maar nog belangrijker is dat de pet of zonneklep kan zorgen voor meer schade aan het hoofd bij een val.

Fietshelm met Vizier

In de zoektocht naar een fietshelm voor de elektrische fiets bent u vast gestuit op fietshelmen met en zonder een vizier. Maar wat is nou exact het voordeel van een vizier op de fietshelm? Het voornaamste verschil zit hem in de bescherming tegen vliegen en wind. Zo krijgt u geen tranende ogen tijdens het fietsen. Echter zal u niet altijd het vizier gebruiken. Daarom is het belangrijk om erop te letten of het vizier omhoog gezet kan worden of dat het vizier verwijderd kan worden. In de meeste gevallen zal een vizier doormiddel van magneten te (de)monteren zijn.

Draagt u in het dagelijkse leven een bril? Dan kan het zomaar zijn dat een vizier tegen de bril aankomt. Dit is in vele gevallen afhankelijk van uw montuur. Ook om deze reden kunnen wij aanraden om verschillende modellen te passen.

Een muts onder de helm dragen

Door de rijwind en de ventilatiegaten kan het goed voorkomen dat je last krijgt van een koud hoofd. Echter is het niet mogelijk om een dikke wintermuts onder de fietshelm te dragen. Om deze reden zijn er kleine dunne en winddichte mutsen ontwikkeld om onder de fietshelm te dragen. Er zijn enkele verschillende varianten in de helmmuts. Daarom is het goed om te weten welke helmmuts je nodig hebt, zodat je een warm hoofd houdt tijdens het dragen van een fietshelm.

Val op in het verkeer

licht-op-fietshelmVoorkomen is beter dan genezen. Dat is dan ook het mom van vele fietsers die een fietshelm dragen. Maar wist u dat een fietshelm er ook voor kan zorgen dat u opvalt voor het overige verkeer? Het licht heel erg aan het model maar sommige fietshelmen zijn te verkrijgen in een neon gele kleurstelling. Dit zit er misschien minder mooi uit wanneer u aan het fietsen bent. Maar vooral in de winter zal dit ervoor zorgen dat u beter zichtbaar bent.

Vind u een neon gele fietshelm voor de elektrische fiets te  opvallend? Er bestaan ook modellen waarbij een klein achterlicht achterop de helm zorgt voor een verbeterde zichtbaarheid.