Een Loopfiets Kopen?

Puky-loopfiets-blauw

Wanneer u zelf kleine kinderen heeft ziet u de loopfiets vaak voorbij komen. Maar wat is nou het voordeel van een loopfiets kopen? En wat is nou een goede loopfiets? Dit zijn twee van de onderwerpen die wij hieronder verder gaan behandelen. Verder hebben wij ook enkele modellen voor u met elkaar vergeleken.

Waarom een loopfiets kopen?

Wanneer u een klein kind heeft doet u er altijd verstandig aan om een loopfiets te kopen. Want naast dat een loopfiets leuk speelgoed is, is het ook nog eens super leerzaam. Zo zal uw kind eerder zijn of haar balans kunnen houden, waardoor het fietsen zonder zijwielen een stuk sneller is aangeleerd.

De voordelen van een loopfiets

Puky-loopfietsen-kleine-kinderen

Het hebben van een loopfiets biedt zowel u als uw kind een grote voordelen. Eerder gaven wij al aan dat het makkelijker is om zonder zijwielen te leren fietsen, wanneer het kind eerder gebruik heeft gemaakt van een loopfiets. Nu denkt u vast “wat is dat maandje nou?”. Maar het is voor veel meer dan enkel het eerder zonder zijwielen kunnen fietsen. Ook bij de verdere ontwikkeling van het lichaam en het coördineren van de impulsen bieden de aangeleerde vaardigheden een voordeel aan uw kind.

Wellicht heeft u net al ons wel eens gedacht “Jeejtje, dat kind op de loopfiets gaat snel”. Dat klopt kinderen gaan vaak heel erg snel op een loopfiets. Pas daarom op met de locatie. Een klein kind is vaak nog onwennig met de fiets en schat de snelheid vaak nog niet zo goed in. Dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen, in de buurt van een drukke weg. Natuurlijk zal uw kind wel eens vallen met de loopfiets. Maar zoals met alles gaat het met vallen en opstaan. Wanneer u ook nog een kinderhelm aanschaft kan er weinig ernstigs gebeuren.

Waarop te letten bij het kopen van een loopfiets

Wanneer je een loopfiets gaat kopen zijn er vele dingen waarop u zou moeten letten. Er is namelijk een groot aanbod. Dit zorgt ervoor dat er naast vele goede modellen ook slechtere en onveiligere modellen op de markt te verkrijgen zijn.

Handvatten van een loopfiets

Handvatten-loopfietsMisschien wel het belangrijkste aan de loopfiets zijn de Handvatten. Op sommige loopfietsen zijn normale handvaten gemonteerd, maar zeker voor kinderen is dit niet de veiligste oplossing.

De kinderen gooien de loopfiets nog al eens op de grond. Na verloop van tijd zal het uiteinde van de handvatten verslijten. Hierdoor ontstaat er een gat in het handvat. Wanneer uw kind nu zou vallen zal dit ervoor kunnen zorgen dat het stuur kan fungeren als een appelboor. Om deze reden hebben de betere merken gebruik gemaakt van handvatten met zogenaamde stoot doppen (zie afbeelding). Deze handvatten voorkomen het appelboor effect. En één ding is zeker. Uw kind gaat een keertje vallen. Dus kies daarom altijd voor een loopfiets met veilige handvatten.

Het nut van een standaard op de Loopfiets

Leer uw kind de loopfiets netjes weg te zetten met behulp van een Standaard. Dit punt is een beetje voortbordurend op het eerdere puntje. Want door het netjes wegzetten van de loopfiets voorkomt u dat de handvatten kapot gaan. Verder blijft de loopfiets er veel netter uitzien, zodat u hem makkelijker kunt verkopen. Maar misschien is het belangrijkste punt nog wel dat een kind leert om zuinig te zijn op zijn of haar spullen.

Het verschil in de banden en wielen

Puky-loopfiets-voetenplank

Ook in de banden en wielen van iedere loopfiets zitten er verschillen. Zo worden goedkopere loopfietsen vaak geleverd met rubberen banden, plastic wielen en slechte lagers. De duurdere modellen worden dan weer geleverd met luchtbanden, aluminium wielen en betere lagers.

Het voordeel van luchtbanden op de loopfiets is dat deze veel minder snel slijten en de loopfiets gemakkelijker vooruit beweegt. Dit heeft naast het type band ook grotendeels te maken met de lagers en afdekking hiervan. Wanneer deze versleten zijn, zal uw kind veel meer moeite moeten doen om vooruit te komen. U begrijpt zelf ook wel dat de lol er dan snel vanaf is, en uw kind veel minder gebruik zal maken.

Het voordeel aan aluminium wielen is dat de levensduur van de loopfiets aanzienlijk wordt verlengd. Wanneer een producent al aandacht besteed aan aluminium kunt u ervan uitgaan dat de lagers goed zijn afgedicht en niet snel zouden slijten.

Een loopfiets met Voetenplank

Ieder frame van een loopfiets ziet er anders uit. Zo heeft het ene model een lagere instap en het andere model een hogere instap. Het nadeel van een hogere instap is dat deze modellen niet voorzien zijn van een voetenplank. Nu zult u vast denken waarvoor is een voetenplank dan nodig. Dit zorgt ervoor dat uw kind de voeten midden op kan plaatsen en de schoenen niet onnodig snel slijten.

Hoe remt een loopfiets?

Nu hebben slechts een aantal modellen een kleine handrem. Doormiddel van deze rem kan het kind alvast leren te remmen zoals het later ook zal moeten op de fiets. Een ander voordeel van deze remmen is dat het kind niet hoeft te remmen met de schoenen.

De verschillende soorten loopfietsen

Nu wij de verschillen tussen alle soorten loopfietsen hebben uitgelegd is het tijd om verder in te gaan op de grotere zichtbaardere verschillen. Zo is er een loopfiets voor kinderen van 1 jaar met 4 wielen. Hierbij speelt balans een veel minder grote rol. Maar veruit de meeste loopfietsen maken gebruik van 2 wielen. Dit is een type loopfiets die geschikt is voor kinderen vanaf 2 jaar. Wanneer je deze loopfiets gaat gebruiken zit het kind meestal nog voorop in een kinderzitje. Net als bij een loopfiets wil je bij een kinderzitje voor de fiets ook dat deze veilig is. Maar waarop moet je letten om te weten of een kinderzitje voor de fiets goed is?