De beste Elektrische Bakfiets

Gazelle-Makki-elektrische-bakfiets

Er zijn vele elektrische bakfietsen op de markt. Maar welke elektrische bakfiets is nou het besten? En waarom is die fiets dan het beste? Lang konden deze vragen niet beantwoord worden. Maar nu is daar één duidelijk antwoord op. De Gazelle Makki. Waarom deze elektrische bakfiets het beste is leggen wij jou in deze blog uit.

Wanneer wij kijken naar de voorkant van de fiets vallen al meteen een aantal dingen op. Zo heeft de Gazelle Makki een verende voorvork en hand gespaakte wielen. Voor het voorwiel is hierbij gebruik gemaakt van een Deore naaf. Dit is een naaf die gebruikt wordt op de duurdere mountainbikes. Naast dat de lagers van het wiel dus heel erg lichtlopend zijn. Is er nog een ander voordeel. Het kleinere voorwiel telt 36 spaken. Dat is vrij uniek voor een fietswiel en al helemaal wanneer deze wat kleiner zijn dan gemiddeld. Het grote voordeel hiervan is dat het wiel sterker is en meer gewicht kan dragen.

Schokken van het wegdek absorberen

Bakfiets-voorveringVoor het comfort voor de fiets is er gebruik gemaakt van een verende voorvork. Dit in combinatie met een bredere antilek fietsband zorgt ervoor dat de hobbels van het wegdek beter worden geabsorbeerd. De antilek banden zijn dan weer van het merk Schwalbe. Zelf wanneer er een punaise in de band zit is de kans klein dat de binnenband lek gaat. Het nadeel aan deze bredere fietsbanden is echter dat deze sneller en gemakkelijker tegen het fietsslot kunnen aanlopen. Dit heeft dan weer als gevolg dat het fietsen een stuk zwaarder zal gaan. Daarom maakt Gazelle gebruik van een Axa fietsslot dat speciaal voor fietsen met brede banden is ontwikkeld.

Altijd een korte remweg met schijfremmen

Ook valt meteen op dat de fiets gebruik maakt van schijfremmen. En dit zijn zeker niet de simpelste schijfremmen die er zijn. Gazelle maakt gebruik van hydraulische schijfremmen. Dit betekent dat de remmen werken op basis van oliedruk. Hetzelfde als dat er gebeurt bij een auto, motor en scooter. Dit zorgt voor een veel kortere remweg. En met flink wat gewicht in de bakfiets is dit zeker geen overbodige luxe. Het enige nadeel aan schijfremmen is enkel dat deze tijdens de regen een piepend geluid kunnen geven. Maar ook tijdens de regen blijf je dezelfde remweg behouden.

Fietsverlichting op de Accu

De fietsverlichting van de Gazelle Makki werkt op basis van de accu. Het voordeel hiervan is dat er geen gebruik gemaakt dient te worden van een naafdynamo. Dit had de fiets alleen maar onnodig zwaar gemaakt. En een fietslamp op basis van een losse batterij zorgt weer dat de batterijen altijd onverwachts leeg zijn. Daarom kiezen vele fabrikanten van elektrische fietsen ervoor om de verlichting te laten werken op basis de accu. Nadeel hiervan is dan weer dat de fietsverlichting het niet doet wanneer de accu leeg is of niet in de fiets zit. Maar in praktijk zal je de bakfiets waarschijnlijk nooit gebruiken met een lege accu.

Net als alle bekabelingen van het schakelen, remsysteem, display is de bekabeling van de verlichting bijna geheel door in het frame verwerkt. Naast dat dit een mooi gezicht is heeft het ook nog als functioneel voordeel. De bekabeling zal veel minder tot niet breken. Van het achterlicht loopt de bekabeling dan weer via het achterspatbord.

Een Ergonomische bak

Bakfiets-Gazelle-MakkiDe bak van de Gazelle Makki is gemaakt van een speciaal ontwikkeld schuim. Dit schuim kennen wij terug van de Thule fietsstoeltjes. In verhouding met hout zorgt dit voor een veel fijnere zit. Het schuim zal door de jaren heen niet verharden en breken, zoals wij gewend zijn van kunststof. Schaaf je de bak per ongeluk tegen de muur? Dan hoeft deze nog niet meteen te beschadigen. Want met de bescherm rand wordt directe schade aan de bak voorkomen.

De hoge bak zou voor kinderen moeilijk kunnen zijn om erin te stappen. Om deze reden heeft Gazelle de bak voorzien van een opstapje en uitsneden. Om de bak te beschermen tegen vieze en/of scherpe schoenen. Heeft de bak een kunststof bescherm rand. De vloer van de bak heeft een rubberen laag, waardoor het kind niet uitglijdt en de bak gemakkelijk schoon te maken is.

In originele staat kunnen er standaard twee kinderen meegenomen worden in de zitjes. Deze kunnen, op drie punten, geheel naar wens en lichaamslengte van het kind worden afgesteld. Omdat de kinderen in een bakfiets vaak wat groter zijn dan in een wanneer zij in een fietsstoel zitten. Hebben de schouderbanden extra dikke kussentjes. Dit voorkomt een drukkend en snijdend gevoel tijdens bijvoorbeeld het remmen.

Extra Stabiele standaard

Standaard-Gazelle-MakkiOm de fiets goed neer te kunnen zetten is het belangrijk dat een bakfiets is voorzien van een stevige standaard. Bij Gazelle hebben zij hier extra goed over nagedacht. Waar andere merken gebruik maken van een standaard met twee poten heeft Gazelle een fietsstandaard met vier poten ontwikkeld. Dit zorgt ervoor dat de fiets ook tijdens het inpakken stabiel blijft staan. Wanneer de standaard uitstaat heeft deze als extra beveiliging dat deze enkel kan inklappen wanneer er gebruik gemaakt wordt van de standaard inklaphendel. Deze zorgt ervoor dat de standaard zonder moeite kan inklappen.

Accessoires voor de Gazelle Makki

Om de fiets nog beter te benutten zijn er verschillende accessoires te verkrijgen. Zo wordt het doormiddel van extra accessoires mogelijk om nog een kind mee te nemen of voorkomt u dat regen rechtstreeks in de bak valt.

De accessoires die voor de Gazelle Makki te verkrijgen zijn:

  1. Afdekhoes (beschermt de bak tegen regen en vuil)
  2. Regenhuif (zorgt dat de kinderen droog zitten)
  3. Adapter kinderzitje (voor kinderzitje voorin de bak)
  4. Adapter autostoel (Autozitje kan geborgen worden in de bak)
  5. Voorbankset (Extra bankje en bevestiging voor één kind)
  6. Opberglade met slotje (voor bijvoorbeeld een hoes)

Een zeer sterk frame

Om een hele bak veilig te kunnen vervoeren heeft de Gazelle Makki een sterk frame nodig. Dit is dan ook de reden waarom de fiets enige vertraging heeft opgelopen. De fiets kwam in éérste instantie niet door de eigen keuringen van Gazelle zelf. Dit heeft ervoor gezorgd dat de producent opnieuw naar de tekentafel moest. Uiteindelijk is de fiets geheel door de keuring gekomen en kan deze worden verkocht.

De Display en loopondersteuning

Display-Gazelle-MakkiAls we naar het stuur kijken valt meteen op dat er is gekozen voor een display aan de zijkant van het handvat. Hiervoor zijn verschillende redenen. Als bestuurder heb je meer zicht over wat er in de bak gebeurt en tevens kan een kind niet zijn of haar hoofd stoten tegen de display. Met de + en – knoppen wordt er gekozen voor meer of minder ondersteuning. Welke ondersteuning er wordt gekozen is afhankelijk van de windkracht en hoe zwaar de fiets is beladen.

Ook wanneer de fiets zwaar beladen is en je moet een heuveltje oplopen zal de fiets helpen. Zo zit er aan de onderkant van de display een knopje met “Walk”. De motor zal dan een kleine ondersteuning geven.

Comfort van de fietshouding

De Gazelle Makki is een breed opgezette fiets. Hierdoor zit jij als fietsen niet in elkaar gewrongen. Om het comfort verder te verhogen is er gebruik gemaakt van lederen handvatten en een ergonomisch zadel. Dit zorgt ervoor dat er daadwerkelijk op de zitbotten gezeten wordt. De handvatten zorgen er dan weer voor dat de handen niet gaan zweten en plakken tijdens het fietsen.

Wil je een andere houding aannemen op de fiets? Dan is dat ook zeker mogelijk. Door een verstelbare stuurpen kan de hoogte van het stuur verstelt worden. Ook is er een mogelijkheid om de afstand van het stuur ten opzichte van het lichaam aan te passen. Echter is het niet aan te raden om de hoogte van het stuur aan te passen. Want hoe lager het stuur staat, des de eerder één van de kinderen zijn of haar hoofd stoot.

Gaat er een ander gezinslid op de bakfiets fietsen? Dan is de zadelhoogte gemakkelijk aan te passen. Hiervoor heeft Gazelle een speciale hendel aan de bout gedaan. Dus binnen enkel seconden is de fiets voor iedereen geschikt.

Schakelen zonder overgang

Schijfrem-enviolo-naaf-beltdrive-bakfiets

Bij bijna alle fietsen kost het schakelen enkele seconden. Technisch gezien schiet de naaf in de juiste versnelling. Om de naaf in de juiste versnelling te laten komen dienen de benen even stil gehouden te worden. Bij de Gazelle Makki wordt er gebruik gemaakt van een Enviolo schakelnaaf. Deze naven zien wij voornamelijk terug bij de duurste elektrische fietsen. Het voordeel van deze Enviolo naven is dat de benen niet even stilgehouden moeten worden. De naaf gaat rechtstreeks in de juiste versnelling. Dit is fijn bij het wegrijden of wanneer de weg omhoog gaat.

Verder is het zit de naaf in een wiel dat hand gespaakt is. De 36 spaken zorgen ervoor dat het vele gewicht dat op de fiets zou kunnen komen prima verdragen wordt.

Nooit meer een roestende fietsketting

Het klinkt misschien raar want een fietsketting kan toch altijd roesten? Ja dat klopt. Maar niet als de fietsketting vervangen wordt door een BeltDrive. Een BeltDrive is een band die bestaat uit rubber en carbon. Doordat het een geheel droogsysteem is wordt er geen vuil aangetrokken. Dit maakt dat een fiets met een BeltDrive veel minder onderhoud nodig heeft. Een ander voordeel is dat de levensduur van een BeltDrive langer is dan die van een fietsketting.

Zeer Krachtige Bosch Performance middenmotor

Elektrische-Bakfiets-bosch-middenmotor

Er zijn al vele punten behandeld. Maar het allermooiste van de Gazelle Makki is dat deze is uit gevoerd met een van de sterkste en stilste middenmotoren op de markt. De Bosch Performance geeft een kracht van 65 newtonmeter. Deze middenmotor wordt normaliter enkel bij sportfietsen van boven de €4.000,- gemonteerd.

De kracht van de Accu

De accu van de fiets valt voor een groot gedeelte weg in de bak van de fiets. Doormiddel van een klein slotje wordt er voorkomen dat de accu kan gaan trillen. De accu die bij de Gazelle Makki geleverd wordt heeft een capaciteit van 500 Kwh. Dit is een van de zwaardere accu’s op de markt. Maar in combinatie met een flink gewicht is dit geen overbodige luxe.

Boodschappen achterop meenemen

Zelfs met een bak vol kinderen is het mogelijk om boodschappen mee te nemen. Doordat de Gazelle Makki een bagagedrager heeft kunnen er gemakkelijk enkele fietstassen meegenomen worden. Wil je het helemaal bond maken. Dan zouden er in theorie zelfs 5 kinderen meegenomen worden (drie in de bak, een kinderzitje aan het stuur en een kinderzitje achterop). De kans dat dit alleen gebeurd is nog kleiner dan de kans om vanmiddag de lotto te winnen.

volle bak is het mogelijk om vele boodschappen mee te nemen. Door de bagagedrager is het mogelijk om fietstassen vol boodschappen me

Conclusie van de beste elektrische bakfiets

In het blog heb je een aantal keer gelezen dat de beste onderdelen gebruikt worden die vaak bij duurdere (elektrische) fietsen gebruikt worden. Dit maakt dat de Gazelle Makki een Uitstekende bakfiets is voor iedereen die een zeer goede fietservaring wil hebben. De krachtige middenmotor en grote capaciteit van de accu zullen je niet teleurstellen.